#universumsbästagäng

SHE: Förlust för GT Söder i returen mot Önnered
2019-12-31 10:58
Linnea Björkman utsågs till matchens lirare i GT Söder. Foto: Express-Bild.
GT Söder lyckades inte upprepa sin seger från annandagen mot Önnereds HK, när lagen på måndagskvällen (30/12) möttes i returmatch i Eriksdalshallen. Göteborgslaget vann rättvist med 23-19 (14-12) och bytte därmed plats med GT Söder i tabellen, när ”andra halvlek” i SHE (= vårsäsongen) nu har inletts. Kampen i bottenskiktet är verkligen tuff.
GT Söders Linnea Öhrnell gjorde matchens första mål. Fatos Kücükyildiz gav sedan hemmalaget ledningen med 2-1, 3-2 och 5-4. Det var de enda gångerna som laget var i ledning under matchen.
Vid ställningen 6-6 hade gästerna en bra period och gick upp till ledning 9-6. GT Söder gav sig dock inte utan kvitterade till 9 lika genom mål av Emma Petersson, Malin Wilén och Fatos K. ÖHK skaffade sig sedan åter en tremålsledning, 12-9, och till och med fyra bollar upp, 14-10, innan Fatos K. avslutade halvleken med två fullträffar. Ställningen i paus var 12-14.

Så långt hade just Fatos Kücükyildiz svarat för hälften av sitt lags mål, alltså sex nätkänningar.
Flertalet av åskådarna hoppades på att GT Söder skulle vända på underläget i den andra halvleken, men så blev det tyvärr inte. Gästerna öste på samtidigt som motståndaren hade stora problem med anfallsspelet inkl. målgörandet.

Önnered kunde sakta men säkert öka sin ledning. Som mest visade tavlan 16-23, när drygt sju minuter återstod av speltiden. Fatos K. avslutade tillställningen med tre mål, varav ett på straffkast, och spikade slutresultatet till 19-23.

GT Söder kom åter igen till match utan ett par av sina tongivande spelare som saknades p g a skador och sjukdomar. Lagkaptenen Yasmin Domonji missade den tredje matchen i följd efter att ha legat sjuk i lunginflammation.

- Jag är dock på bättringsvägen och hoppas kunna spela hemma mot Boden om en vecka. Jag har redan börjat ladda för denna mycket viktiga match, sade ”Yassa”.

Vi var många som saknade hennes medverkan på banan, framför allt när inte anfallsspelet och målskyttet fungerade.

Hemmalaget hade för övrigt endast sex målgörare, varav två enmålsskyttar, och det är alldeles för tunt för att vinna matcher i högsta damserien.

Lagkaptenen Emma Petersson var mycket besviken efter matchen, trots sina tre mål.

- Skit! Jag missade alltför många avslut, sade Emma P.

Nathalie Wingemo vaktade buren före pausen och Linnea Björkman efter densamma. Linnea svarade för många fina räddningar och utsågs till sitt lag bästa spelare.

Av utespelarna måste man än en gång framhålla Fatos Kücükyildiz. I bortamatchen mot ÖHK gjorde hon elva mål och nu nio. Dessutom svarade hon för ett antal frispelningar till lagkompisarna och var nyttig i försvaret. Ett plus också till tremålsskytten Linnea Öhrnell.

Bitr. tränaren Jennie Sarensten gjorde följande analys av matchen:

- Kanske det var rättvist att vi och ÖHK vann var sin match. Vårt försvarsspel var bra, men det var anfallsspelet som inte fungerade denna gång. Vår motståndare spelade nu, jämför med på annandagen, mer ut på kanterna och därifrån gjordes många lyckade avslut.

- Jag tycker dock att vårt lag börjar bli bättre och bättre. Moralen är god och tjejerna spelar för varandra mer nu än i höstas. Vi har haft problem med sjukdomar, varför alla inte har kunnat träna i veckan.

- Nu blir allt fokus på matchen mot Boden den 6 januari. Vi hinner ha tre träningar innan dess och då skall bl a självförtroendet byggas upp hos tjejerna, sade Jennie Sarensten.

Önnered tog nu sin andra seger på bortaplan under pågående seriespel. Tidigare i höst har Heid besegrats. Laget vann denna gång på bättre anfallsspel än motståndaren. Bakåt släppte man vidare bara in sju bollar efter pausen.

Vänsterhänta kantspelaren Ewelina Ström blev ÖHK:s främsta målskytt med sex fullträffar. Lovisa Ekberg utsågs dock till sitt lags bästa spelare, bl a för sin fem nätkänningar.

Många hemmasupporters i Eriksdalshallen hade nog förväntat sig att Fatos K. skulle punktmarkeras från start efter sina elva mål senast. Men inte. ÖHK-coachen Tomas Bredenfeldt förklarade varför:

- Vi tyckte att hon skulle få göra sina mål. I övrigt hade ju inte GT Söder så många fler målgörare. I denna match fungerade vårt anfallsspel bäst av de båda lagen och i förra matchen var det tvärtom. Hur som helst var segern mycket viktig för oss. Nu gäller det att bl a hålla Boden efter sig i sluttabellen.

Matchfakta

Målgörare för GT Söder: Fatos Kücükyildiz 9 (2), Emma Petersson 3, Linnea Öhrnell 3, Malin Wilén 2, Frida Blohm 1, Flavia Johansson 1.

Målgörare för Önnereds HK: Ewelina Ström 6, Lovisa Ekberg 5, Linnea Säreborn 3, Maria Sundin 2, Maja Eriksson 2, Ida Reinholdsson 2 (2), Marion Lindström 1, Nora Lundell 1, Tilda Matthijs 1.

Matchens lirare, GT Söder: Linnea Björkman, mv

Matchens lirare, Önnereds HK: Lovisa Ekberg.

Domare: utmärkta tvillingsystrarna Maria och Safia Bennani.

Utvisningar, GT Söder: 4 x 2 min.

Utvisningar, ÖHK: 3 x 2 min.

Publik: 350.

GT Söder åkte i och med förlusten mot Önnered ned till elfte plats i tabellen. Nästa match, hemmafighten mot Boden Handboll 6 januari, är ”livsviktig” – minst sagt. Bottenlaget åker till våren ur serien direkt.

Text skriven av: Janne Wigren