Stiftelsen Dunross & Co bildades 2012 med syfte att stötta föreningar som sysslar med lagidrott för ungdomar. Sedan 2017 är GT Söder en del av Dunrossfamiljen. Det betyder att Stiftelsen bidrar med medel som t ex går till ledarutbildning och kompetensutveckling och ställer samtidigt krav på att vi bedriver en verksamhet med sunda värderingar som genomsyras av Fair Play.
En gång om året bjuds alla anslutna föreningar in till Dunrossdagen och i år representerades GT Söder av vår kassör Marcus Bergendahl. En mängd handbollsföreningar deltog, men också fotbolls-, innebandy-, basket- och bandyklubbar.
I år inleddes Dunrossdagen med föreläsning av Patrick Thornéus som är polis i Södertälje och har en bakgrund inom idrott. Patrick berättade om vikten av idrotten som en positiv kraft i samhället för att vara en del i att skapa Den Goda Medborgaren.
Jan Juhlin, stödansvarig i Stiftelsen Dunross & Co, gick igenom stiftelsens värderingar och statistik över antal föreningar som tar del av Dunross stöd. Jan pratade också om problematiken med Akademier och vilket värde de egentligen tillför. Akademier förekommer främst inom fotbollen, men finns även i de större handbollsföreningarna.
Sportjournalisten Patrik Brenning (Aftonbladet) har undersökt hur svensk idrott jobbar för att hitta talanger. Han har skrivit boken "Så vinner vi igen" och pratade bl a om hur det oftast går till att hitta talanger. Idag tittar vi vanligen på dem som sticker ut i pubertetsåldern, men forskning visar att de som utvecklas senare har större möjlighet att bli bra idrottare på sikt. Det finns också evidens för att de som håller på med flera olika idrotter är överrepresenterade när de når elitnivå. Det är alltså en fördel att inte specialisera sig i tidig ålder. Att "multiidrotta" ger flera positiva effekter som t ex att det minskar risken för att både tröttna på idrotten och att skada sig.
Under dagen berättade Sävars IF om hur de organiserar sig för att öka engagemanget i föreningen och få hela byn i rörelse. Bland annat får alla föräldrar en roll i ett föräldrateam i laget som består av t ex tränare, lagledare, kassör, medlem i en kommitté, matcharrangemang och försäljning. Öjersjö IF pratade om hur föreningen var på nedåtgående, utan ordentlig ungdomsverksamhet, och hur de vände situationen och blev en växande förening med medlemmar i alla åldersklasser. De hade mycket fokus på sin modell för nivåanpassning, där man lät åldrar blandas både uppåt och neråt i så väl träning som match.
Marcus Bergendahl om årets upplaga av Dunrossdagen:
- Det var mycket givande och intressant att dela erfarenheter med andra föreningar som är i liknande situation som vi.
- Jag tar bland annat med mig vikten av att arbeta med att ha många små uppdrag med fler resurser från föreningen. Vi kanske inte ska vara så rädda för att vara tydliga med att ställa krav på spelarnas föräldrar, säger Marcus.
Skribenter: Helena Olsson och Marcus Bergendahl