#universumsbästagäng

Allsvenskan: Lovande debut av GT Söder - trots förlust
2016-10-02 15:29
Den allsvenska debuten är nu avklarad och gav smak för mer.

Det var ett historiskt ögonblick, när GT Söder på lördagseftermiddagen (1/10) sprang in på plan i Sköndalshallen. Då var det debut för vårt damlag i den näst högsta serien; Allsvenskan Damer. Tyvärr blev det en mindre lyckad inledning på matchen för hemmalaget, vilket bäddade för seger för gästande Kungälvs HK, 22-18 efter 14-10 i paus. Övrig speltid bjöds det på en jämn tillställning, målmässigt.

Västkustlaget startade på högsta växeln och lyckades med nästan allt. Tvärtom för GT Söder. Efter 6 minuters spel visade tavlan 0-4 och den nye coachen Peter Stolperud tog time out. Det hjälpte dock inte omedelbart. Gästerna ökade till 5-0 och det såg bekymmersamt ut, sett med GT S-ögon. Men … efter dryga 8 minuter spel kom det första målet för hemmalaget. Alexandra Siirala blev premiärskytt, när hon satte ett straffkast i nät och reducerade till 1-5. Den talrika publiken drog en lättnadens suck …

Kungälvs HK fortsatte behålla sitt målövertag och efter en kvarts spel var ställningen 3-7. Hemmalagets offensiva försvarsspel började fungera bättre och bättre genom de kämpande tjejerna. Tyvärr hängde inte riktigt anfallsspelet med lika bra. Efter 22 min hade dock GT Söder knappat in till 8-10 och det såg hoppfullt ut. Under halvlekens sista minuter drog KHK ifrån igen och skaffade sig en ledning på 14-10 i paus.

Matchbilden var till en början liknande i den andra halvleken. Kungälv var sedan en klass bättre än motståndaren under en period och ökade sin ledning till 20-12. Sista kvarten var dock GT Söders bästa period och vann denna med 6-2 efter utmärkt spel såväl bakåt som framåt. 18-22 visade tavlan vid full tid och Kungälv hade tagit sina första poäng i en ”snäll” match.

GT Söders huvudcoach Peter Stolperud hade följande kommentar omedelbart efter slutsignalen:

-          Jag är mycket nöjd med våra spelares insats trots förlusten. Synd bara att vi inledde svagt. Men sedan kämpade tjejerna utmärkt. På slutet av matchen fungerade vårt försvarsspel suveränt och sög nästan musten ur motståndaren, som tvingades till många tekniska fel. Tyvärr lyckades vi inte riktigt utnyttja det framåt. Vi skulle gjort fler kontringsmål.

-           Kungälv är dock förmodligen ett av seriens bästa lag och vi har många spelare som inte har spelat på så här hög nivå tidigare. Man kan inte begära mer av dem så här tidigt på säsongen. Vår målsättning är att klara oss kvar i serien.

Nyförvärvet – och lånet från Skuru IK – Nathalie Fernandez-Nilsson vaktade målet större delen av matchen. Hon kom efter hand underfund med gästernas skott. Sanna Stolperud bevakades hårt och hade till en början svårt att få till sina avslut. Efter nästan 29 minuters spel kom den förlösande nätkänningen och därefter blev det ytterligare tre fullträffar.

Slitvargen Emelie Kindlund utsågs till matchens lirare i konkurrens med bl a Rebecca Eriksson och Amanda Kimström.

Totalt sett kan GT Söder vara nöjd med premiären. Det finns en hel del positivt att jobba vidare på framöver – och givetvis en del att förbättra. Serien är lång.

Kungälvs HK är också nykomling i Allsvenskan. Laget förlorade endast en match i fjolårets div. 1, Södra som seriesegrare. Laget har fått flera duktiga nyförvärv som gjort laget ännu bättre. Amelia Lundbäck (nyligen fyllda 18 år och BK Heid i fjol) blev matchens främsta målskytt med fem fullträffar. Hon utsågs till lagets bästa spelare.

Andra halvleks målvakt, Johanna Kjellman, var också duktig och bidrog till segern.

Coachen Per Johansson, f.d. förbundskapten för Damlandslaget, var riktigt engagerad vid bänken - och hördes.

-          Ja, jag har inte förändrats …  Jag är mycket nöjd med vårt spel periodvis och givetvis glad för segern. Vi var förberedda på GT Söder försvarsspel, som jag tycker fungerade mycket bra mot oss. Kul att seriespelet har kommit igång.

Fakta:

Matchbild: 0-5, 1-5, 3-8, 8-10, (10-14), 10-15, 12-18, 12-20, 14-20, 14-22, 18-22.

Målgörare, GT Söder: Sanna Stolperud 4 (1), Moa Hagberg 3, Alexandra Siirala 3 (2), Rebecca Eriksson 2, Emelie Kindlund 2, Amanda Kimström 2, Yasmin Domonji 1, Gabrielle Hagman 1.

Målgörare, Kungälvs HK: Amelia Lundbäck 5 (4), Elin Sige 3, Sarah Börjesson 3, Victoria Strålman 2, Rebecka Karlsson 2, Anna Wahlgren 2, Emilia Lindmark 1, Linnea Rundberg 1, Julia Bredeby 1, Wilma Pettersson 1, Clara Lerby 1.

Domare: Felicia Harlin och Fredrik Jakobsson.

Utvisningar, GT Söder 1 x 2 min, Kungälvs HK: 2 x 2 min.

Publiksiffran skrevs till 147. Många kända handbollare var på plats, med SHF:s tävlingschef Ralf Lundberg i spetsen.

Kommande helg väntar Önnereds HK på bortaplan för GT Söders damlag. Då gäller det att vara på tårna från första sekund, eftersom ÖHK betraktas som en av Allsvenskans bästa lag.