GT Söder HK
#universumsbästagäng

SHE: Klar förlust för GT Söder i premiären
2019-09-14 18:27
Linnea Öhrnell gjorde fyra mål i premiärmatchen mot H65. Foto: Andreas Sandström / Bildbyrån
Det var ett historiskt ögonblick strax före kl. 14 på lördagen, när GT Söders damlag sprang in på plan i Eriksdalshallen inför nästan 500 åskådare. Debut i högsta serien, SHE. Det började också bra mot Höörs HK H 65. Efter en stund kom sedan gästande laget i gång och kunde gå till halvtidsledning med 16-8. Vid full tid visade tavlan 14-34 och skånskorna hade tagit sina första poäng.
Efter att isländskan Kristin Thorleifsdottir gjort 0-1, gick GT Söder upp till ledning med två bollar. Första målskytt var Josefin Johansson och sedan ökade Sofia Tenglin och Johanna Widgren till 3-1. Då hade knappa fem minuter spelats. Efter 12 min. spel var ställningen 5-5 och den entusiastiska publiken stöttade sitt favoritlag berömligt.

Därefter låste sig spelet betydligt för hemmalaget. H 65 gjorde sju raka mål och gick upp till ledning med 12-5. Detta berodde på att det blåsvarta laget svarade för många tekniska fel med bl a slarviga passningar, dåliga avslut och svårt att hinna tillbaka i försvarsposition. GT Söder var mållöst i 17 minuter men avslutade halvleken med mål av Linnea Öhrnell och Johanna Widlund, så att ställningen var 8-16 i paus.

Andra halvleken inleddes också bra, sett med hemmaögon. Därefter trampade H 65 gasen i botten och kunde dra ifrån undan för undan. Gästernas målvakt efter pausen, Gry Bergdahl, räddade det ena skottet efter det andra. Eftersom hennes räddningar samt fina utkast bäddade för kontringsmål, kunde laget gå upp till ledning med 30-13. Slutresultatet skrevs till 14-34.

- Detta var en väckarklocka för vår del. Vi hade talat om hur vi skulle stoppa H 65, men det fungerade inte riktigt. Vi kom till hyggliga avslutningsmoment men det gäller ju också att få in bollen i motståndarmålet men så blev det tyvärr inte. Framför allt hade inte våra niometersspelare någon lyckad dag. Nu får vi ta lärdom av denna insats inför kommande matcher, sade ass. tränaren Jennie Sarensten.

Hanna Hedlund inledde i målet men ersattes vi några tillfällen av Linnéa Björkman. Räddningsprocenten var låg före pausen men Hannas inledning av den andra halvleken var bra.

Av utespelarna var det Johanna Widgren som lyckades bäst i den första halvleken och svarade då för sina fyra fullträffar. Lika många mål noterades även Linnea Öhrnell för, två i vardera halvlek. I övrigt var det tunt med målfabrikationen. Sju spelare antecknade sig i målprotokollet. Sofia Tenglin utsågs till matchens lirare.

- Vi skapade tillfällen men våra avslut var för dåliga samt tappade bollar. Vi hade svårt att försvara oss efter misslyckade avslut. Straffar och utvisningar i baken blev följden. Nu får vi vända på det här, då vi redan på fredag har en viktig bortamatch mot Kungälv, sade lagkaptenen Yasmin Domonji (f ö mållös i matchen för ovanlighetens skull).

H 65 Höör är av seriens tränare tippat att vinna SM-finalen till våren. Laget består av många duktiga spelare. 12 premiärmålskyttar återfanns på plan.

Andra halvlekens målvakt, Gry Bergdahl, utsågs till matchens lirare i sitt lag. Även nyförvärvet Irma Schjött var bra. Denna duo vann målvaktsmatchen mot sina kollegor i hemmaburen.

Emma Rask var säker på sina kantavslut före pausen. Evelina Källhage blev matchens främsta målskytt med sina sju nätkänningar. Kristina Thorleifsdottir blev fyramålsskytt liksom nyförvärvet från Skuru, Isabelle Andersson.

- Vi hade lite svårt att komma igång. Vi visste inte något om motståndaren och sedan var det väl premiärnerver som spökade. Därefter fungerade vårt spel bra. Vi lät tjejerna få speltid (30 minuter). Betr. GT Söder är det inte mot ett av seriens tre bästa lag som poängens skall tas, sade coachen Ola Månsson.

Ola tillade:

- Jag tycker det var ett mycket trevligt arrangemang i Eriksdalshallen. Många entusiastiska ungdomar på läktarna. Så skall det vara.

GT Söder tackar för detta uttalade, Ola!

Matchfakta
Matchbild: 0-1, 3-1, 5-5, 5-12, 6-16, (8-16), 10-21, 13-25, 13-30, 14-34.
Matchens lirare, GT Söder: Sofia Tenglin
Matchens lirare, H 65 Höör:  mv Gry Bergdahl.
Målgörare, GT Söder: Johanna Widgren 4, Linnea Öhrnell 4, Sofia Tenglin 2, Jenny Haglund 1, Moa Marklund 1, Josefin Johansson 1, Frida Blohm 1.
Målgörare, H 65 Höör: Evelina Källhage 7 (4), Emma Rask 4, Isabelle Andersson 4, Kristin Thorleifsdottir 4, Ida Gullberg 3, Emma Lindqvist 3, Malin Sandberg 3, Anna Johansson 2, Sofia Hvenfelt 1, Tilda Winberg 1, Michaela Fransson 1, Alma Skretting 1.
Bra domare i en lättdömd match var Sebastian Buch och Kenneth Cardell, Linköping.
Utvisningar, GT Söder: 5 x 2 min¨
Utvisninigar, H 65: 1 x 2 min.