#universumsbästagäng

SHE: Första segern för GT Söder
2019-10-19 20:04
Matchens lirare i GT Söder - Nathalie Wingemo. Foto: Express-Bild

Glädjen stod högt i tak, såväl på plan som på läktarna, i Eriksdalshallen på lördagseftermiddagen, när slutsignalen ljöd i matchen mellan GT Söder och BK Heid. Hemmalaget hade då tagit en historisk seger i SHE genom att vinna med 22-20 efter underläge 7-10 i paus. Denna första vinst innebar att GT Söder lämnade över jumboplatsen till Boden.

Hemmalaget fick en utmärkt inledning på matchen och tog ledningen med 2-0, sedan Hanna Cleve svarat för båda fullträffarna. Ställningen ändrades sedan till 5-3 och 6-4 efter en kvarts spel. Den debuterande målvakten Nathalie Wingemo hade då gjort många utmärkta räddningar. Därefter kom en sämre period för GT Söder. Heids spelmotor Elin Hallagård hade kommit i gång och bl a gjort tre mål på raken.

Göteborgslaget gjorde sex mål i följd och ställningen var plötsligt 6-10 och matchklockan visade dryga 25 min. Strax före halvtidssignalen gjorde så GT Söder äntligen mål igen och det kom på straffkast av Fatos Kücükyildiz. Hon fastställde därmed halvtidsresultatet till 7-10.

Hemmalaget inledde även den andra halvleken med två mål, genom Josefin Johansson och Fatos K. Vid ställningen 12-15 svarade Fatos för ett äkta hat trick genom att göra tre mål i följd och tavlan visade 15-15. Då hade en knapp kvart gått av halvleken. GT Söder nöjde sig inte med detta.

BK Heid tog time out men det hjälpte föga. Hanna Cleve kontrade in 16-15 och Fatos Kücükyildiz ökade på till 17-15 på straffkast och stämningen steg i hallen. Heid kom ikapp till 18 lika, men sedan var det slut på gästernas framgångar denna lördagseftermiddag.

Linnea Öhrnell, Sofia Tenglin och målvakten Nathalie Wingemo (i öppen Heid-kasse) ändrade siffrorna till 21-18. Knappa två minuter återstod av speltiden.

Heids Towe Andersson knappade in till 21-20 genom två nätkänningar. Slutresultatet 22-20 fastställdes sedan av lagkaptenen Yasmin Domonji, när några sekunder återstod. Den mycket efterlängtade segern var därmed ett faktum.

I segrarlaget skall alla spelarna, som var inne på banan, ha beröm för sitt kämpande. Spelet fungerade denna gång såväl framåt som bakåt.

Målvakten Nathalie Wingemo (född 1991) utsågs till sitt lags bästa spelare. Hon svarade för 21 räddningar vilket innebär cirka 50 %. Två räddningar kom på straffkast. Det intressanta med henne är att hon är med i Skuru Handbolls styrelse och elitansvarig för dess damlag.

-  Jag har bara hunnit träna tre gånger med GT Söders damlag före denna match. Senast jag stod i mål var i fjol, då jag hoppade in i en match på våren för GT. För två säsonger sedan vaktade jag Skurus bur, sade en mycket nöjd keeper efter slutsignalen.

- För att vinna en match i högsta damserien behövs denna räddningsprocent. Det räcker inte med 30-40, som vi haft i de tidigare matcherna i höst, förklarade coachen Vaggo Schjölin. Han gladde sig mycket åt de två poängen.

- Spelarna måste våga och de gjorde de i denna match, tillade Vaggo.

Lagkaptenen Yasmin Domonji sade:

-  Inställningen hos tjejerna var utmärkt denna gång. Och när det funkar för oss spelmässigt är det som om man får luft under vingarna. Härligt med segern!

Främsta målskytt i laget var åter Fatos Kücükyildiz med sju fullträffar, varav tre kom på straffkast.

-  Jag tycker att vi vann rättvist, sade Fatos, som var nöjd med sin insats.

Hon höll också framgångsrikt ett vakande öga på Elin Hallagård i försvarsspelet.

Ett extra plus förtjänar även Hanna Cleve, som blev femmålsskytt genom fullträffar från H6-positionen och via kontringar.

BK Heid inledde seriespelet bra i höst men sedan har spelet fungerat sämre.

- Detta var vår andra förlust i sträck. Nu förlorade vi mot ett bättre lag, GT Söder. Vi får försöka komma igen och ändra på denna negativa trend, sade Heids bitr. tränare Amondine Webb (en f d duktig spelare i högsta serien).

Göteborgslaget hade två femmålsskyttar, Towe Andersson och kantliraren Linn Hansson. Den sistnämndas fullträffar kom samtliga i andra halvlek. De båda rutinerade nyförvärven Elin Hallagård och Jessica Ehrnbring har setts bättre.

Matchfakta

GT Söders målskyttar: Fatos Kücükyilidis 7 (3), Hanna Cleve 5, Yasmin Domonji 2, Linnea Öhrnell 2, Josefin Johansson 2, Sofia Tenglin 1, Flavia Johansson 1, Julia Grahn 1, Nathalie Wingemo 1.

BK Heids målskyttar: Towe Andersson 5, Linn Hansson 5, Elin Hallagård 3, Alexandra Larsson 2, Sara Larsson Fridman 1, Kristina Zubonja 1, Rebecka Svedberg 1, Elin Svensson 1, Jessica Ehrnbring 1(1).

Domare: Andreas Isén och Johan Larsson.

Utvisningar, GT Söder: 4 x 2 min.

Utvisningar, BK Heid: 3 x 2 min.