#universumsbästagäng

SHE: Dyrbar förlust för GT Söder
2020-01-07 09:58
Flavia Johansson utsågs till matchens lirare i GT Söder. Foto: Express-Bild.
I slutet av förra året besegrade GT Söders damlag Önnereds HK och Boden Handboll IF på bortaplan och tabelläget i SHE förbättrades. Vårt damlag gick då från 12:e till tionde plats i tabellen. Inför returmötena Eriksdalshallen hade alla supportrar förhoppning om att vinsterna skulle upprepas.
Men… tyvärr blev det inte så. GT Söder förlorade båda matcherna, senast på Trettondagen mot Boden med 18-26 efter 8-16 i halvtid. Därmed åkte GT Söder ned på 12:e plats igen och läget försämrades för att kunna nå en kvalplats för kvarstannade och få möjligheten att spela i högsta serien även nästa spelår.

Första halvleken nu mot Boden var i det närmaste katastrofal. Ingenting fungerade för hemmalaget. Norrländskorna var totalt överlägsna under dessa 30 spelminuter. Gästernas målvakt, danskan Mie Sörensen, räddade de flesta skotten och hade också utmärkta utkast till lagkamraterna. Dessa sprang sedan ifrån hemmaspelarna och satte sina avslut i mål, utan chans för Linnéa Björkman.

GT Söder hängde med till 2-2, sedan var det stopp. Fatos Kücükyildiz hade då gjort de båda målen och sedan blev det inga fler nätkänningar för den interna skytteligaledaren. Totalt gjorde laget bara åtta mål, av fyra utespelare, före pausen och då förstår alla att det var mer eller mindre kört, eftersom motståndaren gjort 16 mål. Siffrorna 8-16 lyste ilsket på tavlan i halvtid.

Något bättre blev det i andra halvleken. Nathalie Wingemo avlöste några minuter in på perioden Linnéa Björkman i målet. Boden kom inte igång lika bra med sitt snabba spel med kontringar i högsätet. Planens yngsta spelare, Flavia Johansson, (nyss fyllda 20 år) började hitta rätt med sina distansskott.

Flavia J. gjorde matchens sista mål och fastställde slutresultatet till 18-26. Positivt i bedrövelsen för GT Söder var att halvleken trots allt slutade 10-10.

Noterbart är att luften gick ur Fatos Kücükyildiz åtta minuter före slutet och hon blev liggande på golvet en kort stund. Hon hade en släng av förkylning och orkade inte fullfölja matchen.

- Vår första halvlek var mycket dålig. Våra spelare tog inget ansvar och de levde inte upp till det vi talat om inför matchen, konstaterade coachen Vaggo Schjölin besviket.

Skall några spelare nämnas blir det Flavia Johansson, som blev åttamålsskytt och utsågs till lagets bästa spelare samt Linnea Öhrnell. Hon noterades för fem fullträffar.

GT Söder fick än en gång ställa upp utan trion Yasmin Domonji (inte återställd från sin lunginflammation), skadade Johanna Widgren och Julia Grahn. De hade verkligen behövts på banan.

Boden Handboll IF var denna gång betydligt bättre än sin motståndare och tog alltså rättvist en gruvlig revansch. Målvakten Mie Sörensen är nämnd. Johanna Hellgren, som spelade SM-final för Skuru för några år sedan, utsågs till lagets bästa spelare efter sina sju mål. Svårstoppade var också Faith Eriksson och Magdalena Stanulewicz.

På frågan till Johanna Hellgren, hur laget kunde vända uddamålsförlusten hemma mot en så klar seger denna gång, svarade hon:

- Vi hade bestämt oss för att vinna matchen och det gjorde vi ju också.

Så enkelt var det alltså.

Nu har Boden Handboll IF och GT Söder sex poäng vardera, men laget från Norrbotten har betydligt bättre målskillnad. Kampen om att undvika sista platsen i sluttabellen går vidare.