GT Söder HK
#universumsbästagäng

Allsvenskan: Oavgjort mot Tyresö i säsongsfinalen
2019-03-18 14:48
Det blev en jämn match med ett spännande avslut när GT Söder tog emot Tyresö Handboll i den sista omgången av Damallsvenskan i lördags, 16/3. Hemmalagets Yasmin Domonji gjorde mål i matchens sista sekund och fastställde resultatet till 21-21 (10-10).

Det var ett redan SHE-klart GT Söder som tog emot Tyresö Handboll i lördagens derby. För Tyresös del fanns det fortfarande en liten chans att nå fjärdeplatsen i tabellen och därmed få spela SHE-kval, men då krävdes vinst mot GT Söder samtidigt som de tre lag som låg närmast ovanför i tabellen skulle förlora sina resp. matcher.

GT Söder inledde matchen starkast och ledde med tre mål efter 11 minuters spel. Tyresö gav dock inte upp utan kämpade sig tillbaka in i matchen. Gästernas målvakt Jenna Lohi-Peltola storspelade mellan stolparna och GT Söder hade framförallt svårt att sätta sina lägen från kanterna. I halvtid var ställningen 10-10.

Efter paus kom Tyresö ut med ny energi och var det bättre laget på plan. Övriga resultat i serien såg dessutom ut att gå bortalagets väg och för en stund var fjärdeplatsen i hamn. När matchklockan visade 49.21 ledde Tyresö med fyra bollar, men därefter stängde GT Söders försvar och målvakten Hanna Hedlund igen och bortalaget gjorde inga fler mål under matchen.

Med sex minuter kvar att spela reducerade Yasmin Domonji till 18-21 och därefter gjorde Hanna Cleve två raka måla från sin högerkant och ställningen var 20-21. Yasmin Domonji gjorde sitt nionde mål i den sista matchsekunden (!) och fastställde slutresultatet till 21-21.

När samtliga matcher i den sista omgången spelats, kunde det konstateras att Tyresö Handboll kom på femte plats i sluttabellen. "Tursamt" nog spelade inte resultatet mot GT Söder någon avgörande roll eftersom HK Aranäs avgjorde med ett mål i den sista matchminuten mot Tumba HBK och därmed knep fjärdeplatsen och den sista kvalplatsen till SHE.

Efter lördagens derby i Sköndalshallen delade Svenska Handbollförbundets tävlingschef Adam Engström och den f.d. elitspelaren Ann-Britt "Ampan" Furugård ut medaljer till spelare och ledare i GT Söder efter seriesegern i Allsvenskan säsongen 18/19.

Matchfakta

Målgörare, GT Söder: Yasmin Domonji 9 (3), Johanna Widgren 4, Julia Grahn 4, Hanna Cleve 2, Josefin Lans 2

Målgörare, Tyresö Handboll: Frida Blohm 4, Fanny Norsten 3, Madeleine Lindgren 3, Annika Näräkkä 2, Ellinor Brandt 2, Frida Höglund 2, Hanna Hellström 2, Moa Huurinainen 2, Ronja Vesterlund

Utvisningar: GT Söder 1 x 2 min. och Tyresö Handboll 3 x 2 min.

Matchens lirare, GT Söder: Yasmin Domonji

Matchens lirare, Tyresö Handboll: Jenna Lohi-Peltola

Domare: Hampus Schylander och Jesper Fernis

Publik: 185 personer

Text skriven av: Therese Hettman.