GT Söder HK
#universumsbästagäng

Allsvenskan: Premiärförlust för GT Söder
2020-09-28 09:40
Tilda Pettersson och Jenna Peltola utsågs till matchens lirare. Foto: Helena Olsson
GT Söders damlag gjorde på söndagen come back i Allsvenskan efter fjolårets sejour i högsta serien (SHE). Det blev tyvärr ingen lyckosam seriepremiär. Nacka HK vann 08-derbyt i Farstahallen med de klara siffrorna 35-21 efter 19-8 i halvtid inför 50 åskådare.
Det var två tända lag som inledde matchen i högt tempo. GT Söders första mål gjordes av Jenny Haglund som kvitterade till ett lika. Hon svarade även för lagets andra nätkänning genom att reducera till 2-4. Då hade sex minuter spelats.

Därefter var det Nacka HK som tog hand om tillställningen. Genom utmärkt försvars- och anfallsspel  skaffade sig laget en klar ledning. GT Söders tredje mål kom vid ställningen 2-9 genom en snygg knorr på vänsterkanten av Hannah Eldås.

Motståndaren fortsatte att dominera och GT Söder hade svårt att hänga med i svängarna, såväl framåt som bakåt. Dessutom storspelade Nackas målvakt Jenna Peltola, som räddade många bollar.

Halvlekens sista mål gjordes av Tilda Pettersson, som spikade paussiffrorna till 8-19.

Noterbart från de första 30 min. är att de båda 03-orna i hemmalaget Tuva Harc Sahlgren och Thea Bergman hade fått göra allsvensk debut. Tuva ersatte Elin Zachrisson i målet vid ställningen 2-8 och skötte sig bra. Det var inte hennes fel att elva bollar trillade in, då hon inte fick så mycket hjälp av uteförsvaret.

Frågan var i halvtid hur många mål som hemmalaget skulle släppa in efter pausen. Skulle en kulram behövas … ?

Glädjande inledde GT Söder andra halvleken på ett betydligt bättre sätt. Tilda Pettersson visade vägen med två mål och efter sju min. visade tavlan 14-23 och tvingade Nacka HK att ta en time out. Elin Zachrisson hade återinträtt i buren bakom ett mera tätt försvar. Och framåt lyckades det bättre att passera Jenna Peltola med bollar vid avsluten.

Motståndaren upptäckte faran och skärpte till sig, kunde öka sin ledning från 27-15 till 32-15. Slutresultatet 21-35 fastställdes av Jenny Haglund.

Noterbart från den andra halvleken är att bitr. tränaren Jennie Sarensten hoppade in på plan de sista tio min. för att hjälpa till i försvaret och även lugna ner spelet något i anfallet med sin rutin. Vidare att Tuva Harc Sahlgren fick avsluta matchen i målet.

Ny coach i GT Söder är detta spelår Patrik "Pato" Johansson, som alltså fick inleda seriespelet med en klar förlust.

- Vi har ett orutinerat lag med endast några få spelare som tidigare har allsvensk erfarenhet. Därför visste vi att det skulle bli en svår uppgift att möta Nacka HK, som verkligen spelar en bra handboll. Jag tycker dock att vi kom igång hyggligt efter pausen. Vi gjorde trots allt 21 mål under matchen och det får vi ta med oss, kommenterade ”Pato” Johansson och tillade:

- Vi har sagt att alla i laget skall fundera på det som hände - eller inte hände – i 24 timmar. Sedan lägger vi det till handlingarna och ser framåt nästa match. (Hallby i Jönköping kommande lördag).

Positivt var att de båda rutinerade spelarna Jenny Haglund och Mikaela Geberg fungerade så bra på vänstra delen av plan i anfallsposition. De fick mycket speltid och svarade tillsammans för åtta mål.
Bra i försvaret var Amanda Bilfeldt och framåt Tilda Pettersson. Hon blev femmålsskytt efter pausen och utsågs till sitt lags bästa spelare.

Tilda hade följande kommentar efter slutsignalen:

- Det var tufft. Jag tycker inte att vi kom in riktigt i spelet i den första halvleken men efter pausen fungerade det betydligt bättre.

Nacka HK kommer säkerligen att placera sig bättre än tia i sluttabellen, vilket skedde i fjolårets allsvenska. Laget består av många unga och duktiga spelare. Samtliga utespelare är födda på 2000-talet och alla antecknade sig i målprotokollet denna söndagseftermiddag.

Ett extra plus kan ges till Ellen Norrgrann och Fanny Axerell Björkman, som noterades för sju resp. sex fullträffar.

Priset som lagets bästa spelare gick till målvakten Jenna Peltola. Hon är i särklass äldst i gänget.

Ny tränare för Nacka HK är Niklas Axvallen. Han fick en härlig start på sitt uppdrag i Nacka HK.

-  Jag är mycket nöjd med tjejernas insats. Framför allt i den första halvleken med vårt aggressiva, höga försvarsspel och snabba anfallsspel. Efter pausen luftade vi bänken och alla spelarna fick därmed komma in på plan. Vi har ännu mer att ge, sammanfattade Niklas Axvallen.

Matchfakta

Målskyttar, GT Söder: Jenny Haglund 6, Tilda Pettersson 6, Lovisa Kardell 3, Amanda Bilfeldt 2, Mikaela Geberg 2, Rebecca Järnholm 1, Hannah Eldås 1.

Målskyttar, Nacka HK: Ellen Norrgrann 7, Fanny Axerell Björkman 6, Alva Persson 5 (3), Fanny Holmberg 4, Kinga Kozdra 3, Elin Väinloo 3, Maya Elvefors Wallin 2, Line Adenberg Jelleryd 2, Emma-Li Gustafsson 1, Elin Åkesson 1, Tilde Nilsson 1.

Matchens lirare, GT Söder: Tilda Pettersson

Matchens lirare, Nacka HK: Jenna Peltola.

Domare: Damon Behroozi och Marcus Widén.

Utvisningar: GT Söder: 3 x 2 min, Nacka HK: 1 x 2 min.

Skribent: Janne Wigren