#universumsbästagäng

Allsvenskan: Positiv känsla trots förlust mot AIK
2021-01-07 15:24
Elise Andersson gjorde fyra mål i matchen mot AIK. Foto: Anders Johnson
Vårsäsongens första match spelades på onsdagskvällen, 6/1, och var ett returmöte med AIK hemma i Farsthallen eftersom serien vände i och med juluppehållet. I matchen mot AIK före jul förlorade GT Söder med 17-29. Denna gång blev det en betydligt jämnare kamp som tyvärr slutade med förlust med två bollar (slutresultat 22-24).
GT Söder startade matchen på ett övertygande sätt och ledde med 10-5 efter närmare 20 minuters spel. Mycket tack vare ett väldigt bra försvars- och målvaktsspel från GT Söder samt att laget höll ett tryck i andra fas. Dessutom fick Elise Andersson och Mikaela Geberg bra utdelning på både sina skott och genombrott.

De sista 10 minuterna av första halvlek fick GT Söder två utvisningar och tjejerna såg även ut att bli lite trötta. Detta utnyttjade AIK med bl a mål i tom kasse och ett effektivt utvisningsspel. Emilia Aastrup stod även för många fina genombrott med mål eller straff som följd och Hanna Elenius på högerkanten var säker i sina lägen. AIK vände matchen och gick från 5-10 till 13-11 i halvtidspausen.

GT Söder fick en riktig mardrömsstart av andra halvlek med fyra raka AIK-mål på de första 2,5 minuterna. Hemmalaget tog då en time-out för att försöka stoppa AIK:s framfart. Tyvärr åkte Amanda Bilfeldt strax därefter på sin andra utvisning och AIK gjorde ytterligare två mål och ledde då med åtta mål vid ställningen 11-19 när det gått 5 minuter av andra halvlek.

Därefter började GT Söders upphämtning, mycket tack vare några förlösande mål av Emma Ekström. Emma har lånats in från Gustavsberg och gjorde nu sin första match i GT Söder-tröjan. Hemmalaget orkade däremot inte riktig hela vägen fram, men när AIK:s duktiga försvarsspelare Emma Petersson fick rött kort 20 minuter (18-23) in i andra halvlek kom GT Söder allt närmare i målprotokollet. I försvarsspelet valde hemmacoachen Pato Johansson att punktmarkera AIK:s talangfulla Frida Sjöberg och Solnagänget fick väldigt svårt att göra mål (ett mål de sista 10 minuterna).

När det återstod tre minuter av matchen tog GT Söder time-out vid ställningen 21-24 och valde därefter att spela 7-6, men tyvärr lyckades hemmalaget inte ta sig i kapp utan förlorade med 22-24.

GT Söders huvudtränare Pato Johansson kommenterar matchen :

- Våra svackor är fortfarande för djupa och långa för att vi ska kunna vara med och utmana om 2 poäng, men jag tycker att vi var det bättre laget under större delar av matchen. Nu fortsätter vi att träna för att bli ännu bättre.

I AIK var ovan nämnda Frida Sjöberg och Emilia Aastrup hela tiden farliga i sitt anfallsspel och tidigare GT Söder-spelaren Emma Petersson styrde AIK:s försvarsspel på ett bra sätt.

I GT Söder tycker jag att många spelare höjde sig denna match. Båda målvakterna, Elin Zackrisson och Sara Noreen, gjorde ett bra jobb mellan stolparna. Anfallsmässigt var målskyttet mer spritt i den här matchen och det var mer skärpa i avsluten. I de bra perioderna var det spel över hela banan, vilket så klart var glädjande att se. Elise Andersson visade att hon både är en bra skytt och genombrottsspelare när hon kommer med fart och djup. Emma Ekström, som fick priset som matchens lirare och gjorde sin första match i GT Söder, kommer bli nyttig för laget genom sin rutin både i anfall och försvar.

Försvarsmässigt vill jag framförallt framhålla Rebecca Järnholm som gjorde det jobbigt för motståndarens vänsterkant och Tove Barkestads centerspel. Ett plus även till Jennie Sarensten och Lovisa Kardell som höll ihop det i mitten.

Om laget kan höja sin lägstanivå något och minimera tiden med spelmässiga svackor, tror jag inte att säsongens första vinst är långt borta.

Matchfakta

Målgörare, GT Söder: Emma Ekström 4, Elise Andersson 4, Amanda Bilfeldt 3, Hannah Eldås 3, Mikaela Geberg 3, Rebecca Järnholm 3, Tove Barkestad 2

Målgörare, AIK: Alice Hirsch 4, Hanna Elénius 4, Ella Sjöberg 3, Emilia Aastrup 3, Frida Sjöberg 3, Johanna Widgren 2, Linnéa Lindh 2, Victoria Orest 2, Ronja Gustafsson

Utvisningar:  GT Söder: 4 x 2 min och AIK: 4 x 2 min (varav ett DRK)

Matchens lirare, GT Söder: Emma Ekström

Matchens lirare, AIK: Frida Sjöberg

Domare: Damon Behroozi och Marcus Widén

Publik: 5 personer

Skribent: Therese Hettman