#universumsbästagäng

Allsvenskan: Förlust efter jämnt derby mot Tyresö
2021-02-15 12:17
Lovisa Kardell fick pris som matchens lirare i GT Söder. Foto: Anders Johnson.

Det blev ett jämnt och spännande derby i Farstahallen på söndagen, 14/2. Bortalaget Tyresö Handboll hade mer skärpa i sina avslut i andra halvlek och vann till slut matchen med sju bollar.

Första kvarten var helt jämn och lagen turades om att vara i ledning. Tyresö spelade med högt tempo och tryckte på både efter att GT Söder gjort mål och i andra fas. Många gånger kom gästerna till bra lägen, framförallt mittsexan Frida Höglund fick flertalet fina lägen som hon förvaltade väl. I matchinledningen tilldömdes Tyresö flera straffar av vilka GT Söders målvakt Elin Zackrisson räddade de tre första.

I hemmalaget såg vi ett annat lugn än tidigare i de uppställda anfallsspelet och de tekniska felen minskade enormt jämfört med matchen mot Eskilstuna GUIF förra helgen.

Tyresö gjorde ett mindre ryck i mitten av första halvlek och var då i ledning med tre bollar (8-5), men GT Söder visade denna söndag en härlig kampvilja och kunde i slutminuten reducera och i halvtid var det helt jämnt, 14-14.

Det blev en rörig avslutning på den första halvleken. Tyresö hade en spelare utvisad och var i anfall när GT Söders Rebecca Järnholm blev utvisad när klockan visade 29.59. Tyresö Handboll fick avsluta halvleken med ett direkt frikast som gick rakt i ansiktet på en GT Söder-spelare. Tove Höglund, som la frikastet, fick rött kort och i samband med den situationen blev ytterligare en Tyresöspelare utvisad efter att ha sagt något olämpligt till domaren.

Oredan precis före paus innebar att Tyresö fick spela de första 30 sekunderna i andra halvlek med endast tre utespelare. GT Söder inledde med fem utespelare och fick även starta med bollen, vilket var en bra möjlighet för laget att gå upp i ledning. Tyresö klarade sig dock undan då GT Söder valde att, i mitt tycke, ta ett för snabbt avslut i ett mindre bra läge. Det var istället Tyresö som gjorde halvlekens första mål och tog ledningen (14-15).

GT Söder spelade fortsatt ett bra anfallsspel, men lyckas mindre bra med att göra mål under den andra halvleken – 18 missade avslut!! – medan Tyresö Handboll var mer noggrant. Trots detta var hemmalaget med i matchen i närmare 24 minuter (22-24) av den andra halvleken då Tyresö Handboll tog en lyckad time-out för att därefter gå upp i en 4-målsledning. GT Söder gjorde ett försök med 7-6-spel under de sista minuterna, men det lyckades tyvärr inte alls. Följden blev istället att Tyresö kunde rycka ifrån ytterligare och till slut vinna med 30-23.

En spännande kamp i 55 minuter där jag tycker GT Söder gjorde många saker mycket bättre än i tidigare matcher med undantag för avsluten under andra halvleken. Nu gäller det att kunna knyta ihop säcken och ta det hela vägen under 60 minuter.

Huvudtränaren Pato Johansson efter slutsignalen:

- Den stora skillnaden för mig är den erfarenhet räknat i säsonger på den här nivån som spelarna har med sig. Att kunna koppla på och vara noggranna när det väl gäller, oavsett om det är en viktig period eller specifik situation i matchen, var den största skillnaden mellan lagen. Här samlar vi på oss viktig erfarenhet hela tiden och över tid kommer vi bli lyckosamma även här.

I GT Söder gick priset som matchens lirare till lagkaptenen Lovisa Kardell som krigade på under hela matchen. Lovisa fick många bollar att jobba med på linjen och satte merparten av dem. Elise Andersson fortsatte att leverera i anfallet och gjorde många fina mål och spelade även sina lagkamrater i lägen. Mikaela Geberg och Tilda Pettersson gjorde inte så många mål, men däremot flera assist. Målvakten Elin Zackrisson startade fantastiskt med bl a tre straffräddningar, men hade sedan problem med många skott från Tyresös mittsexor och kantspelare.

Niometersspelaren Cecilia Engholm, inlånad från Huddinge HK, gjorde sin första match i GT Söder-tröjan på söndagseftermiddagen.

- Jag är väldigt glad att Cilla och Huddinge med så kort varsel kan hjälpa oss för resterande del av säsongen, säger Pato Johansson och fortsätter:

- Cilla är en stark och spelskicklig tjej som kommer vara oerhört nyttig i spelets många olika delar. Hon hade en fin (kanske sin bästa) säsong 19/20, men valde att inte gå vidare med Huddinge in i denna säsong. Hon ligger en bit efter i matchtempo/timing, men med kontinuitet kommer det bli bättre väldigt snart. För när Cilla kör, så kör hon!

Tina Sandell, som via ett lån kom in i truppen i januari, har nu gått tillbaka till sin förening Uppsala HK. Vi tackar både Tina och Uppsala HK för hjälpen under inledningen av vårsäsongen.

I söndagens derby orkade Tyresö trycka på under hela matchen och Frida Höglund på linjen var riktigt bra både framåt och bakåt. Under andra halvlek var det framförallt Tindra Sundin (matchens lirare i sitt lag) som visade vägen i Tyresö genom många modiga attacker och kvicka genombrott.

Jag är grymt imponerad över hur hemmalaget möter den här tuffa säsongen resultatmässigt. Trots det kämpiga läget håller spelarna huvudet högt, håller ihop som lag och kämpar hela tiden tillsammans. Jag hoppas innerligt att detta härliga lag snart får ta sina första poäng för de tycker jag verkligen att tjejerna är värda. 💙

Ny möjlighet till seger ges redan nu på söndag, 21/2, då OV Helsingborg kommer på besök i Farstahallen kl 14.00

Skribent: Therese Hettman

Matchfakta

Målgörare, GT Söder: Lovisa Kardell 6, Hannah Eldås 4 (2), Elise Andersson 3, Amanda Bilfeldt 2, Rebecca Järnholm 2, Mikaela Geberg, Tilda Pettersson, Tina Sandell

Målgörare, Tyresö Handboll: Anna Pettersson 5, Tindra Sundin 5, Fanny Norsten 4, Frida Höglund 4, Annika Näräkkä 3, Sara Greb 3, Hanna Hellström 2, Fia Stolt , Olivia Svalstedt

Utvisningar: GT Söder: 2 x 2 min och Tyresö Handboll 3 x 2 min varav ett DRK

Matchens lirare, GT Söder: Lovisa Kardell

Matchens lirare, Tyresö Handboll: Tindra Sundin

Domare: Daniel Berlin och Hampus Sörensen

Publik: 5 personer