#universumsbästagäng

Allsvenskan: Hemmaförlust mot OV Helsingborg
2021-02-22 15:24
Elin Zackrisson utsågs till matchens lirare i GT Söder. Foto: Anders Johnson.
Söndagens (21/2) möte mellan GT Söder och OV Helsingborg inleddes med måltorka för båda lagen. Gästerna från Skåne kom igång med målskyttet under andra halvan av första halvlek, men för GT Söder gick det fortsatt trögt i anfallsspelet. I paus var ställningen 6-12 och OV Helsingborg kunde sedan behålla ledningen även under andra halvlek. Slutresultatet skrevs till 18-23
Det blev en riktigt målsnål inledning på matchen mellan GT Söder HK och OV Helsingborg. Under de första 10 minuterna fick vi se ett (1) mål som gjordes av OV Helsingborgs Alexandra Larsson. Det dröjde till den 11:e matchminuten innan GT Söder nätade för första gången och Elise Andersson reducerade då till 1-2.

Båda lagen spelade ett bra försvarsspel och gjorde det svårt för sin motståndare, men främst skulle jag säga att det var målvakterna Christine Brorsson i OVH och Elin Zackrisson i GT Söder som såg till att utespelarna hade problem med att göra mål. För OVH släppte målskyttet ju längre halvleken gick medan det fortsatt gick mycket trögt för hemmalagets anfall. När GT Söder fick bra lägen stod Christine Brorsson alltför ofta i vägen. Försvarsspelet fungerade stundtals bra för GT Söder, men laget fick väldigt många straffar mot sig. I den första halvleken tilldömdes OV Helsingborg fem straffar och av dem stod Elin i GT Söders mål i vägen för två. I halvtid ledde OV Helsingborg med sex bollar när resultattavlan visade 6-12.

Den andra halvleken var mer jämn, men det var hela tiden OV Helsingborg som var i förarsätet. Domarna i matchen verkade tycka att GT Söder spelade ett mycket fult försvarsspel då de totalt åkte på 11 straffar och sex utvisningar (varav en för snack) jämfört med OV Helsingborgs två utvisningar och två straffar. Det fanns en skillnad, OVH gick mer rakt på mål och hade en bättre fart, men den markanta skillnaden i antal straffar och utvisningar kunde jag som åskådare inte se. GT Söder gjorde en bättre avslutning på matchen och vann till slut den andra halvleken med en boll, men det blev tyvärr förlust med 18-23.

I OV Helsingborg tycker jag att målvakten Christine Brorsson var absolut bäst och hon stod för många kvalificerade räddningar. Christine lämnade under mitten av andra halvleken över till Linnea Back. I övrigt har OVH ett jämnt lag där alla spelare bidrar till vinsten.

I GT Söder var ovan nämnda Elin Zackrisson mycket duktig och motade bl a fem av 11 straffar (några gick förvisso utanför) och tog många sexmetersskott. Av utespelarna tycker jag Elise Andersson var solklart bäst. Hon tog mycket ansvar i framförallt anfallsspelet och stod både för många assist och egna mål (hon låg bakom 12 av GT Söders 18 mål om jag har räknat rätt).

I det uppställda anfallsspelet skulle jag gärna se att det var fler som tog för sig och utmanade sin försvarare så det hade blivit farligt över hela banan. Sedan är det helt klart så att laget behöver träna mycket mer på individuella avslut då ca hälften av lägena missades.

Försvarsmässigt fungerade det stundtals bra, men jag tycker inte att laget riktigt får ihop det. OV Helsingborg fick chans till väldigt många sexmetersavslut och kanske fick GT Söder många straffar emot sig när laget försökte hindra dessa. Jag skulle gärna se ett försvarsspel där laget tillåter motståndarna att skjuta lite mer utifrån.

Jag kan inte hålla mig ifrån att kommentera domarnas insats denna match. Jag hoppas verkligen de går hem och tittar på matchen efteråt och även de gör sitt jobb. Det var väldigt inkonsekvent dömande (åt båda hållen) och jag fick en känsla av att de bestämt sig för att blåsa för steg på vissa spelare så fort de fick bollen. Sedan resulterade ett och samma läge i 1) straff och utvisning, 2) ingenting eller 3) utvisning!!! Jag är såklart inte helt objektiv, men jag tycker att GT Söder fick ganska många orättvisa straffar, steg och utvisningar emot sig denna match.

Skribent: Therese Hettman

Matchfakta

Målgörare, GT Söder: Elise Andersson 8, Tilda Pettersson 4, Hannah Eldås 3, Lovisa Kardell, Rebecca Järnholm, Tove Barkestad

Målgörare, OV Helsingborg: Mimmi Lundin 5, Alexandra Larsson 4, Linnéa Thulin 4, Emelie Kristiansson 3, Anne Lind 2, Wiktoria Gustafsson 2, Anna Wibring, Christine Brorsson, Selma Zilic

Utvisningar: GT Söder: 6 x 2 min och OV Helsingborg: 2 x 2 min

Matchens lirare, GT Söder: Elin Zackrisson

Matchens lirare, OV Helsingborg: Christine Brorsson

Domare: Damon Behroozi och Marcus Widén

Publik: 3 personer